Gyvybės medžio kūrimas iš žolynų
Birštono sakraliniame muziejuje

 

Į žolynų plastikos užsiėmimą „Gyvybės medis“ Birštono sakraliniame muziejuje vieną spalio mėnesio vakarą pakvietė Gintvilė Giedraitienė, tautodailininkė, dailės mokytoja. Dailininkė yra sukaupusi darbo su jaunimu ir suaugusiais patirtį Lietuvos liaudies buities muziejuje ir Kauno tautinės kultūros centre. Šiame dviejų valandų užsiėmime susirinkusius Birštono meno mokyklos moksleivius ir šeimas dailininkė mokė kurti iš džiovintų žolynų ir lino pluošto. Jau pats darbas su natūralia gamtos medžiaga  man priminė močiutės kaime užuostą kluono kvapą, kitiems – buvo įdomu, kaip nepaklusnų šieną suvaldyti ir suteikti tam tikrą formą. Vakarojant galvojome ir apie artėjančias Vėlinių šventes ar žmones, kuriems bus skirtas darbelis. Kurdami kiekvienas savo Gyvybės medį ar saulutę, jutome šventę. Nuolat skubančiame pasaulyje vis labiau ilgimės meto pabūti tyloje. Neįkyri įdomi kryžiaus kaip Gyvybės  medžio interpretacija praturtino visus dalyvius naujomis įžvalgomis.

G. Giedraitienės  vestame užsiėmime sužinojome, kaip papuošti lietuvišką kryžių geometriniais ir augaliniais motyvais. Į kryžiaus ar saulutės dalis bandėme pažvelgti palygindami su žmogaus vaizdiniu, susikaupusiu ties savo šaknimis, jausmų pasauliu ir viltingu siekiu linkt to, kuris Aukštai.

Padedami dailės mokytojos Gintvilės, kūrėme mažą namų interjero puošmeną, dovaną artimam bičiuliui. Viena susitelkusi mama su mažu vaikeliu per šį užsiėmimą galvojo apie pirmojo gimtadienio sulaukusį savo mažylį. Ji pagamino mažajai Guostei skirtą žaislą. Kiti atėjome išmokti sukurti savo rankomis etnologiniais simboliais praturtintą darbelį ir mums pavyko! Esame dėkingi tautodailininkei G. Giedraitienei už jos puoselėjamą lietuvišką kultūrą.

Skirstėmės nenoriai, nes pajutome artėjančių Vėlinių ir Visų Šventųjų dienų sakralumą, o dirbdami tyloje jau paragavome šventės nuotaikos. Turime vilties greitai susitikti, nes lapkričio mėnesį kursime žaisliukus, kurie kalėdinės eglutės šaką nuspalvins lietuvišku jaukumu.

Roma Zajančkauskienė

2012 m. spalis

 

Į puslapį VYDIJA

 

Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytojų skaitliukai