Linamynis,
skerstuvės
Gruodį
saulė pasirodo retai, žemę slepia sniegas ir kausto šaltis.
Iš didžiųjų darbų valstiečiams belikęs linamynis.
Linamyniui, kaip ir kitiems sunkiems darbams - pavasarį mėšlavežiui, vasarą šienapjūtei, rugiapjūtėi - buvo
kviečiamos talkos. Betgi linamynis ypatingas tuo, kad buvo
dirbama naktimis: dieną jaujos pirtyje linų stiebeliai buvo
karštyje džiovinami, naktį rankiniais mintuvais vyrų laužomi
minami, merginų - čia pat išlaužtos iš stambių
spalių linų saujos braukiamos lengvesniais mintuvais ar
brukamos bruktuve.
Jauja būdavo apšviesta besikūrenančių šakalių (juos
kurstyti buvo paauglių ir karšinčių senelių darbas) ar
prie sienos pakabinto žibinto. Puiki proga vaikinams,
apsitaisius šmėklomis, pagąsdinti merginas. Ateidavo giltinė su mediniu dalgiu,
ožys, meška, arklys ir gervė. Atėję
žydeliai pirkdavo merginas. Baigus linus doroti, atsilikę kaimynai
būdavo pašiepiami ir paraginami, atnešant jiems kuršį
- didelę šiaudinę lėlę. Galimas dalykas, taip
prisimenamas jaujos dievaitis - Gabjaujis. Ilgais žiemos
vakarais moterys verpdavo, ausdavo, plunksnas plėšydavo, o
vyrai malkomis rūpindavosi, drožinėjo, virves vijo, žvakes
liejo, tinklus pynė. Mažieji klausydavosi pasakų, kurias
sekė suaugusieji, dirbdami visus tuos darbus.
Talkos metu šeimininkės stengdavosi paruošti kuo skanesnį
ir sotesnį maistą. Suvalkijoje, Pietų Žemaitijoje ypač
populiarus linamynio talkų patiekalas buvo riebus kugelis,
Vakarų Žemaitijoje - kruopų, žirnių, bulvių ir šviežios
kiaulienos šutinys, vadinamas šiupiniu, įvairūs virtiniai
su lašiniais ar varške vidurio Lietuvoje, Dzūkijoje - ant
kopūstlapių duonkepyje iškeptos bulvinės bandos su grietinės
ir spirgučių dažiniu. Apie Trakus sakyta: Jei per linamynį
nėra bandų, tai ne talka. Jei talka vykdavo pasninko
dienomis, žemaičiams spirgius atstodavo kanapės, o dzūkai
skanindavo valgius saldžiu trintų aguonų miešimu.
Talkininkai paprastai buvo vaišinami ten pat, jaujoje, net
keletą kartų per naktį. Darbo talkos, anot žymiojo suomių
etnologo Kumsta Vilkuma, senovės žmogui buvo viena didžiausių
švenčių. Jų metu kiekvienas turėjo puikią progą
parodyti savo sugebėjimus, išprusimą, mokėjimą bendrauti,
krėsti pokštus. Čia ne tik užsimegzdavo pažintys, bet
neretai būdavo pasirenkamas partneris vedyboms.
Neilgomis poilsio - pypkiarūkio valandėlėmis senesnieji sekė
pasakas, minė mįsles, jaunimas krėtė išdaigas, vaikinai,
demonstruodami jėgą, vikrumą, sumanumą, prasimanydavo
įvairiausių vyriškų žaidimų.
Gruodis - taip pat tradicinis skerstuvių metas. Geriausias laikas meitėlį ant
šono versti - per Mėnulio pilnatį arba priešpilnyje.
Tuomet verdama mėsa pučiasi, būna minkšta ir skani. Iš
kiaulės kasos spėjama, kokia bus žiema. Jei jos pradžia
stora, tai pirmoji žiemos pusė bus šalta.
Gruodžio
21 d. - per Elnio devyniaragio šventę skersti
kiaulę vengta,
tikint, kad ji ilgai nenusibaigsianti, o svilinama gali
atgyti, pagriebti degančių šiaudų gniūžtę ir padegti
kluoną. Šiaip jau skerstuvėms laikas renkamas pagal Mėnulio
fazę. Nelaiku paskerstos kiaulės mėsa susitraukia kaip
naginė. Jei tas darbas atliekamas penktadienį, tai mėsa
gerai laikysis, nes ir kirmėlėms pasninkas. Vasaros
darbymečiui lengviausia išsaugoti delčiagaly skerstos kiaulės
lašinius.
etno.lt
|